به عنوان یک قاعده کلی، از گرما برای درد عضلانی یا سفتی مفصلی استفاده می شود.
گرما درمانی در نتیجه افزایش دما، باعث بهبود گردش خون در یک منطقه خاص می شود.افزایش دمای ناحیه آسیب دیده می تواند تا حدی باعث تسکین درد شود و انعطاف پذیری عضله را افزایش دهد. گرما درمانی می تواندباعث آرامش و تسکین عضلات شود و بافت آسیب دیده را بهبود بخشد.
گرما درمانی را براساس عمق اثر آن میتوان طبقه بندی نمود
گرما درمانی عمقی
گرما درمانی سطحی
در گرمادرمانی عمقی هدف گرما نمودن عمقی بافت های بدن از جمله عضلات است و در گرما درمانی سطحی هدف گرما کردن سطحی بافت های بدن است.
دو نوع مختلف گرما درمانی وجود دارد:حرارت خشک و حرارت مرطوب.
در هر دو نوع گرما درمانی باید دمای ایده ال “گرم” به جای “داغ” هدف قرار گیرد.
•حرارت خشک (گرمادرمانی هدایت شده) :شامل منابع گرمایی مانند پد گرم، بسته های خشک گرما و حتی سونا می باشد.به کار بردن این گرما بسیار آسان است.
•حرارت مرطوب : شامل منابع گرمایی مانند حوله های بخار، بسته های گرمای مرطوب و یا حمام های گرم است.حرارت مرطوب علاوه بر اینکه نیاز به زمان کمتری برای نتایج مشابه دارد، ممکن است تا حدی مؤثرتر باشد.
گرما درمانی های حرفه ای نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد.برای مثال، حرارت عمقی امواج اولتراسوند می تواند برای تسکین درد در تاندونیت (التهاب تاندون) استفاده شود.
هنگام استفاده از گرما درمانی می توانید از درمان موضعی، منطقه ای یا کل بدن استفاده کنید.درمان موضعی برای مناطق کوچک درد، مانند یک عضله سفت مناسب تر است.اگرفقط می خواهید آسیب های موضعی را درمان کنید، می توانید از بسته های ژل گرم و یا یک بطری آب گرم استفاده کنید.
درمان منطقه ای برای درد و سفتی گسترده تر بهتر است و می تواند با یک حوله بخار، پد گرم کننده بزرگ یا پک های گرم حاصل شود.درمان کامل بدن شامل گزینه هایی مانند سونا یا حمام گرم است.
موارد ممنوعیت استفاده از گرما درمانی
موارد خاصی وجود دارد که گرما درمانی نباید مورد استفاده قرار گیرد.اگر مساحت مورد نظر کبود یا متورم، یا هر دو، باشدبهتر است از سرما درمانی استفاده شود.همچنین گرمادرمانی نباید برای یک ناحیه با زخم باز استفاده شود.
از ترموتراپی یا گرما درمانی برای موارد زیر استفاده میگردد
1- کاهش درد های مزمن ناحیه کمر
2- افزایش کارایی عضلات
3- رفع خشکی عضلات در بیماران که قسمتی بدن آن ها مدتی بیحرکت بوده است
4- رفع اسپاسم موضعی عضلات
5- افزایش آرامش بخشی و رفع خستگی
افراد مبتلا به شرایط خاص نباید از گرما درمانی به علت خطر بالای سوختگی و یا عوارض ناشی از کاربرد حرارت استفاده کنند.این شرایط عبارتند از:
•دیابت
•درماتیت (التهاب پوست)
•بیماری های عروقی
•ترومبوز ورید عمقی (تشکیل لخته خون در رگ های عمقی)
•مولتیپل اسکلروزیس(MS)
اگر بیماری عروقی یا بیماری قلبی دارید قبل از استفاده از گرما از پزشک خود بپرسید.اگر باردار هستید قبل از استفاده از سونا و حمام های مخصوص با پزشک خود مشورت کنید.
ترموتراپی گرما درمانی واژه ای است ، در پزشکی به معنای بکار گیری از خواص گرما برای بهبود یا کاهش درد های موضعی یا در های مزمن است .
از گذشته های بسیار دوراستفاده از خواص گرما درمانی مرسوم بوده و قدمت بسیار زیادی در طب سنتی علی الخصوص طب شرقی دارد .
در حال حاضر اکثر دستگاه های که در فیزیوتراپی بکار میروند به نحوی از ترمو تراپی یا گرما درمانی و خواص آن استفاده مینمایند
گرما درمانی بشرطی که برای مقدار زمان مناسبی استفاده شود اغلب مفید است، بر خلاف سرما درمانی، که باید محدود استفاده شود. تنها ۱۵ تا ۲۰ دقیقه گرمادرمانی ممکن است سفتی یا تنش را کاهش دهد.
برای دردهای متوسط تا شدید جلسات طولانی تر گرما درمانی مانند حمام گرم، که بین ۳۰ دقیقه تا دو ساعت طول می کشد، میتواند مفید واقع شود.
•دقت داشته باشید که در گرما درمانی به جای حرارت داغ از حرارت گرم استفاده می شود.
اگر از حرارت زیاد استفاده کنید ممکن است پوستتان بسوزد.
اگر عفونت دارید و ازگرما درمانی استفاده می کنید این احتمال وجود دارد که گرما درمانی خطر عفونت را افزایش دهد. گرما درمانی به طور مستقیم و در یک منطقه خاص نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه طول بکشد.
•اگر تورم افزایش پیدا کرد بلافاصله درمان را متوقف کنید.
•اگر بعد از یک هفته درد و ناراحتی کاهش پیدا نکرد یا درد در عرض چند روز افزایش پیدا کرد بهتر است به پزشک مراجعه کنید.